Головними смаколиками на Масницю (чи Колодій) в Україні вважалися вареники з сиром та сметаною. За деякими даними традицію було започатковано за часів козацтва.
І справді, ця страва є надзвичайно поживною, особливо, якщо подати її з маслом та сметаною, а приготування значно простіше, ніж у вареників із картоплею або вишнею, оскільки підготовка начинки не займає багато часу.
- вода тепла - 1 склянка;
- яйце 1 штука;
- борошно пшеничне 3,5 склянки;
- сіль - 0,25 чайної ложки.
- сир кисломолочний 350 грам;
- цукор 3 чайлі ложки;
- сіль за смаком.
Щоб приготувати еластичне та ніжне тісто для вареників, беремо миску та наливаємо в неї теплу воду. Розбийте яйце, додайте сіль|соль|. Виделкою збовтайте воду з яйцем, домагаючись однорідного стану.
Почніть склянку додавати борошно, перемішуючи тісто після кожної порції. Спочатку розмішуйте вилкою, потім, коли тісто почне густіти, рукою.
Третю склянку додавайте вже невеликими порціями. Тісто має зібратися в грудку, але при цьому залишитися м'яким. Важливо на цьому етапі не перекласти муки, щоб не забити його. Вимішувати тісто потрібно довго - воно повинно забрати все борошно і перестати липнути до рук.
Наприкінці помісіть тісто на дошці. Воно стане абсолютно гладким та не липким. Зберіть тісто в кулю, накрийте рушником. Залишіть тісто на столі на 30 хвилин|мінути|. За цей час у ньому добре розвинеться клейковина – тісто стане дуже еластичним та податливим.
Світла не буде по всій країні: Укренерго вразив новими графіками відключення світла
Ось вам і друзі-сусіди: Польща має намір закрити весь кордон з Україною
Катерина Полтавська розповіла про пологи і присутність Остапчука там: "Нашо ті зайві стреси"
Сніг випав несподівано, а удобрити город не встигли: чи є сенс вносити підживлення після цього
важливо!
- Вода має бути відчутно теплою, тому тісто заміситься швидше.
- Борошно необхідно попередньо просіяти. Залежно від якості, муки може піти як більше, так і менше, ніж написано за рецептом.
Поки тісто відпочиває, готуємо начинку. Беремо домашній кисломолочний сир, його необхідно перетерти через сито, додати яйце, щіпку солі та 1 ч.л. цукру. Начинку добре перемішуємо до однорідності.
Далі робочу поверхню потрібно притрусити невеликою кількістю борошна, викласти тісто і розрізати його спочатку на 4 довгі ‘ковбаски’, а потім кожну – на 10-12 однакових шматочків.
Далі ліпимо вареники - на кожен кружечок для вареника покладіть 1 десертну ложку начинки та зліпіть вареник.
Тим часом у велику каструлю набрати 3,5-4 л води і поставити кип’ятитись.
Коли вода закипить, вкинути 1 стол. ложку солі, потім вареники з кисломолочним сиром. Одразу перемішати, щоб не пристали до дна. Після того, як вареники спливуть на поверхню, варити їх ще 3 хв, згодом вареники витягти на сито і промити холодною водою.
Читайте також:
Це райська насолода: рецепт ніжних лінивих вареників з сиром та вишнею
Тоненьке тісто та соковита начинка: рецепт вареників з вишнею "Як у бабусі"
Вони самі так і просяться до рота: рецепт справжніх гуцульських вареників з незвичайною начинкою