Головними смаколиками на Масницю (чи Колодій) в Україні вважалися вареники з сиром та сметаною. За деякими даними традицію було започатковано за часів козацтва.

І справді, ця страва є надзвичайно поживною, особливо, якщо подати її з маслом та сметаною, а приготування значно простіше, ніж у вареників із картоплею або вишнею, оскільки підготовка начинки не займає багато часу.

Продукти для тіста:
  • вода тепла - 1 склянка;
  • яйце 1 штука;
  • борошно пшеничне 3,5 склянки;
  • сіль - 0,25 чайної ложки.
Для начинки необхідно:
  • сир кисломолочний 350 грам;
  • цукор 3 чайлі ложки;
  • сіль за смаком.

Щоб приготувати еластичне та ніжне тісто для вареників, беремо миску та наливаємо в неї теплу воду. Розбийте яйце, додайте сіль|соль|. Виделкою збовтайте воду з яйцем, домагаючись однорідного стану.

Почніть склянку додавати борошно, перемішуючи тісто після кожної порції. Спочатку розмішуйте вилкою, потім, коли тісто почне густіти, рукою.

Третю склянку додавайте вже невеликими порціями. Тісто має зібратися в грудку, але при цьому залишитися м'яким. Важливо на цьому етапі не перекласти муки, щоб не забити його. Вимішувати тісто потрібно довго - воно повинно забрати все борошно і перестати липнути до рук.

Наприкінці помісіть тісто на дошці. Воно стане абсолютно гладким та не липким. Зберіть тісто в кулю, накрийте рушником. Залишіть тісто на столі на 30 хвилин|мінути|. За цей час у ньому добре розвинеться клейковина – тісто стане дуже еластичним та податливим.

Популярні новини зараз

Світла не буде по всій країні: Укренерго вразив новими графіками відключення світла

Ось вам і друзі-сусіди: Польща має намір закрити весь кордон з Україною

Катерина Полтавська розповіла про пологи і присутність Остапчука там: "Нашо ті зайві стреси"

Сніг випав несподівано, а удобрити город не встигли: чи є сенс вносити підживлення після цього

Показати ще

важливо!

  • Вода має бути відчутно теплою, тому тісто заміситься швидше.
  • Борошно необхідно попередньо просіяти. Залежно від якості, муки може піти як більше, так і менше, ніж написано за рецептом.

Поки тісто відпочиває, готуємо начинку. Беремо домашній кисломолочний сир, його необхідно перетерти через сито, додати яйце, щіпку солі та 1 ч.л. цукру. Начинку добре перемішуємо до однорідності.

Далі робочу поверхню потрібно притрусити невеликою кількістю борошна, викласти тісто і розрізати його спочатку на 4 довгі ‘ковбаски’, а потім кожну – на 10-12 однакових шматочків.

Далі ліпимо вареники - на кожен кружечок для вареника покладіть 1 десертну ложку начинки та зліпіть вареник.

Тим часом у велику каструлю набрати 3,5-4 л води і поставити кип’ятитись.

Коли вода закипить, вкинути 1 стол. ложку солі, потім вареники з кисломолочним сиром. Одразу перемішати, щоб не пристали до дна. Після того, як вареники спливуть на поверхню, варити їх ще 3 хв, згодом вареники витягти на сито і промити холодною водою.

Читайте також:

А знаєте, що таке польські пизи? Це не вареники і не пельмені. Але дуже смачно та з м'ясом. Записуємо рецепт

Це райська насолода: рецепт ніжних лінивих вареників з сиром та вишнею

Тоненьке тісто та соковита начинка: рецепт вареників з вишнею "Як у бабусі"

Вони самі так і просяться до рота: рецепт справжніх гуцульських вареників з незвичайною начинкою