Сьогодні існують десятки тисяч сайтів, які розкажуть вам про те, як приготувати незвичайну паску. Але, на жаль, не всі згадують стародавній український рецепт, яким готуються класичні українські паски часів козацтва.

Що нам знадобиться для приготування паски за старовинним козацьким рецептом:

0,5 л молока;

3 склянки цукру;

400 г вершкового масла;

12 жовтків (краще домашніх яєць із яскравими жовтками);

Популярні новини зараз

Прийде позичати у знайомих: скільки тепер доведеться заплатити за ухилення від мобілізації

Навіть хімія не потрібна: чим відмити унітаз від потік. Простий лайфхак

Показати ще

300 г сметани (жирної, краще за домашню);

пачка ваніліну;

200 г пресованих дріжджів (2 пачки по 100 г);

близько 2,5 кг пшеничного борошна;

родзинки 1, 5 склянки, горіхи.

Процес приготування паски за старовинним козацьким рецептом:

Без справжньої опари наші пасочки не вийдуть. Тому для початку замішуємо опару. Для цього беремо молоко, цукор та дріжджі у зазначених вище пропорціях і додаємо туди 5 столових ложок борошна. Щоб розуміти, наскільки готова опара, краще накрити ємність, де вона знаходиться, звичайною харчовою плівкою.

Далі беремо яйце та відокремлюємо білок від жовтка. Нам знадобиться жовток – розтираємо його з розм'якшеним вершковим маслом та додаємо сметану у зазначеній пропорції та ванілін.

Ретельно перемішуємо і поступово додаємо борошно, також перемішуючи.

Отримане тісто місим протягом 15-20 хвилин, щоб воно набуло еластичної форми, яка і не тягнеться, як згущене молоко, але і не стає занадто пружною.

Після цього отримане тісто поміщаємо в емальовану каструлю, накриваємо рушником і чекаємо на момент, коли воно починає підходити до країв.

Далі – справа рук. Тісто потрібно добре обім'яти. Це робимо двічі. Після того, як тісто опрацьоване, додаємо до нього родзинки і знову легенько опрацьовуємо руками наше тісто.

Ось і все – ваше великоднє тісто готове для заповнення форм. Про всяк випадок нагадаємо: формочки потрібно змастити вершковим маслом, на третину заповнити тестом і на кілька хвилин залишити на деку. Ви побачите, як пасочки починають підніматися. Потім відправляємо їх у розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 45 хвилин (залежно від обсягу форми).

Що робити з яєчними білками, що залишилися - ви знаєте самі. З них без проблем готуватиметься класична глазур для прикраси наших пасочок.

Читайте також:

Запах і смак зведе з розуму: рецепт найніжніших котлет із сала та картоплі

Несподівано стало погано: у Пригожина паралізувало частину обличчя. Даремно виступив проти Путіна?

Стала ще молодшою: Максим Галкін показав фігуру Алли Пугачової. Легка сукня їй йде