Усі чули про грузинську горілку – чачу, яку горяни вважають напоєм довголіття та п'ють перед їжею невеликими чарками. Це легендарне спиртне можна купити в магазині або приготувати самостійно з винограду. При цьому другий варіант дозволяє контролювати якість.

Робити чачу рекомендується разом із домашнім вином. Сік піде на виготовлення вина, а з вичавків вийде чудовий самогон.

Інгредієнти:

  • виноградні вичавки, що залишилися після виготовлення вина ягід – 10 літрів;
  • вода – 30 літрів;
  • дріжджі – 100 грам;
  • цукор – 5 кілограм.

Отже, насамперед готуємо велику посудину для бродіння, бажано емальовану, і закладаємо в неї виноградну мезгу.

Далі в ємність додайте всі інгредієнти (цукор лише частина), крім дріжджів, їх потрібно помістити в останню чергу.

Все перемішуємо, накриваємо кришкою і ставимо на темне тепле місце (23–25 °C) на кілька днів: має розпочатися процес бродіння.

важливо!

Популярні новини зараз

Грошей потребувати не будете: знаки Зодіаку, яких Зелена Змі в 2025 році обдарує багатством

Відключення світла завтра, 22 листопада: Укренерго озвучив графіки – заряджайте павербанки та ліхтарики

Вся правда їм приходить уві сні: 5 знаків Зодіаку, які бачать пророчі сни

Хлопець Лесі Нікітюк розповів, як довго вони з нею разом: "Таке почуття, ніби..."

Показати ще
  • Температуру води потрібно тримати в межах 25 градусів, оскільки тепліша вода негативно позначиться на процесі бродіння.
Коли почнеться процес бродіння, засипаємо цукор, що залишився, знову перемішуємо і ставимо гідрозатвор.
важливо!
  • Гідрозатвор можна замінити гумовою рукавичкою, в якій проколоти дірочку на пальці для відведення вуглекислого газу.
Один раз на два дні затвор знімаємо та перемішуємо брагу.
Час бродіння залежить від температури у приміщенні та становить мінімум 10 днів. Максимальний термін бродіння може становити місяць і навіть трохи більше.
важливо!
  • Брага готова, коли вона стає гіркою на смак і значно світлішає.
Після закінчення процесу бродіння брагу переганяємо двічі. Перший раз продукт переганяємо повністю, вдруге розділяємо його на фракції – відбираємо "голови" (10% продукту спочатку перегону) та "хвости" (залишки продукту перегонки після зниження градуса). Ми маємо отримати напій міцністю 70–75%.
Отриманий напій розводимо до 55% чистою водою, розливаємо по пляшках і даємо вистояти два тижні.

Як чачу пити та з чим її подати

Чача, незважаючи на свою народну сутність, благородний напій, і чудово виглядає як аперитив – напій, який подають перед їжею. Дуже доречно виглядатиме чача і на столі, і навіть із середньосолодкими десертами.

Читайте також:

Водіям на замітку: названо напої, після вживання яких запах перегару тримається весь день

Ось він - справжній напій богів: рецепт неймовірного лікеру з кизилу

Найкраще закривати компоти: в Україні різко подорожчає популярний напій

Розводняк на дорозі: як українських водіїв штрафують нібито за те, що вони напідпитку. Майте на увазі