Всі господині добре знають, що чудово поєднуються з оселедцем мариновані огірки, солоний огірок, цибуля, свіжі овочі, картопляне пюре, житній хліб, маслини, каперси і навіть майонез. При цьому оселедець не варто змішувати з такими "важкими" продуктами, як м'ясо, ковбаса, сир та яйця, особливо, якщо є проблеми із травленням. У свою чергу поєднання оселедця та сиру може викликати у багатьох подив.

Альтернатива відомому та багатьма улюбленому форшмаку - паштет із оселедця та сиру.
Філе оселедця 100 г
Сир 200 г
Сметана 1 столова ложка
Кріп 1 стебло
Житні тости 5 штук
Нарізати філе оселедця дрібними шматочками, змішати з|із| сиром і кропом, посолити і поперчити, і заправити сметаною.
Подавати на тостах із житнього хліба.