Пиріжки з картоплею – безпрограшна проста повсякденна страва.
Не дивіться, що в даному рецепті використовується дріжджове тісто, приготувати його досить швидко й легко: швиденько замісили і залишили підійматись.
Отож, для тіста знадобляться такі продукти:
- борошно – 340 г (приблизно 2 склянки об'ємом 250 мл);
- сироватка молочна – 150 мл;
- олія - 2 ст. ложки;
- яйце – 1 шт.;
- дріжджі пресовані свіжі – 10 г, або дріжджі сухі – 3 г (1 ч. ложка);
- цукор - 1 ч. ложка;
- сіль – 0,5 ч. ложки.
У теплій сироватці ( 30-35 градусів ) розчиніть сухі дріжджі, додайте цукор, сіль і все перемішайте. Лишіть опару на 10 хвилин у теплому місці. Якщо на опарі з'явилися бульбашки повітря, то дріжджі почали роботу – можна продовжувати.
Далі додаємо в опару яйце, олію (краще брати рослинну рафіновану без запаху, але підійте будь-яка, яка є під рукою) та половину пшеничного борошна. Все розмішайте.
Підсипаючи борошно, замісіть тісто. Коли тісто збирається в кулю, його можна викласти на поверхню столу і продовжувати заміс руками. Готове тісто м'яке, трохи липне до рук, добре тримає форму. Покладіть його в миску та накрийте харчовою плівкою. Залишіть тісто підходити на 40-60 хвилин за кімнатної температури.
Син Віктора Павліка заробляє гроші в 3 роки: Катя Репяхова розповіла, що робить
Вся правда їм приходить уві сні: 5 знаків Зодіаку, які бачать пророчі сни
Віра Брежнєва одразу після потяга несподівано опинилася у Києві: українці шоковані
Хлопець Лесі Нікітюк розповів, як довго вони з нею разом: "Таке почуття, ніби..."
Поки підходить тісто, приготуйте начинку.
Картоплю очистіть, крупно наріжте, помістіть у каструлю і залийте водою. Закип'ятіть воду, додайте сіль і варіть картоплю 25 хвилин|мінути|, до готовності.
Злийте повністю воду, в якій варилася картопля. Додайте вершкове масло|мастило| і розштовхніть картоплю в пюре.
Зелень кропу зніміть з товстих стебел, черемшу очистіть до верхнього листочка. Дрібно наріжте зелень.
Додайте підготовлену зелень до товченої картоплі, посоліть і поперчіть начинку.
Важливо!
- Черемшу використовують обережно, враховуючи її часниковий смак, щоб не зіпсувати приготовану страву.
Все перемішайте до однорідної маси та повністю остудіть перед формуванням пиріжків.
Розділіть тісто на 10-12 рівних шматочків (приблизно по 50-55 г).
Змастіть робочу поверхню олією. Пальцями розплющіть кулю тіста в коржик і викладіть у центр 1 ст. ложку картопляної начинки із зеленню.
Заліпіть краї тіста, потім притисніть пиріжок долонькою, надаючи йому плоску форму. Так само сформуйте інші пиріжки.
Розігрійте в сковороді олію. Зменшіть вогонь до середнього та перенесіть у гарячу олію підготовлені пиріжки.
Готові пиріжки складете в каструлю або велику миску, застелену паперовим рушником - воно вбере в себе зайву олію. Накрийте пиріжки рушником і залиште на 15-20 хвилин так скоринка тіста стане м'якше.