Ні для кого не секрет, що рік у рік традиційні методи декорування яєць на Великдень поповнюються новими, нерідко зовсім фантастичними. Тренд 2024 року – червоне вино!
Беремо червоне (краще солодке або напівсолодке) вино. На 10 яєць потрібно 1,5 л напою.
важливо!
- Для фарбування яєць купувати елітне вино зовсім не варто - підійде бюджетне з будь-якого супермаркету: воно навіть, швидше за все, забезпечить яйцям більш насичений колір.
- вино має бути обов'язково червоним, а сухе, напівсухе чи солодке воно буде – не важливо.
Яйця перекладаємо у каструлю.
Заливаємо червоним вином та доводимо до кипіння на середньому вогні. Варимо 20 хвилин на слабкому вогні.
Вогонь вимикаємо та залишаємо яйця у вині на ніч (або на кілька годин).
Гідна страва для новорічного столу: рецепт салату "Сніжок" з куркою та кукурудзою, щоб хоч десь був сніг
Ну хоча б тут ціни радують: у супермаркетах подешевшав цукор, але борошно взяло курс на здорожчання
Олексій "Позитив" Завгородній вперше зізнався, як освідчився Сахневич: обидвоє були в шлюбі
Вся правда їм приходить уві сні: 5 знаків Зодіаку, які бачать пророчі сни
важливо!
- Під час такого фарбування яєць у квартирі може бути запах алкоголю, тому потрібно відкрити вікно або увімкнути витяжку.
Далі дістаємо яйця ложкою або шумівкою і викладаємо на ґрати, щоб вони обсохли.
В результаті такого фарбування шкаралупа яєць буде глибокого бордового або темно-бузкового кольору блищати і переливатися дрібними кристаликами - і це все без додавання будь-яких блискіток.
До речі, фарбувати яйця можна і білим вином. Тільки в такому випадку краще брати яйця з коричневою шкаралупою. Вона, зрозуміло, збереже колір, але набуде те незрівнянне мерехтіння.
У ковші чи невеликі каструлі наливаємо біле вино та додаємо цукор (близько 200 г на 1 л). Перемішуємо. За бажанням додаємо той чи інший барвник.
Кладемо у винну суміш яйця, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння та варимо 15 хвилин, після чого залишаємо на ніч.
Дістаємо яйця ложкою або шумівкою і викладаємо на ґрати, щоб вони обсохли.
Чи винний присмак у яєць, пофарбованих таким чином? Безумовно, але досить легкий. А от якщо ви пофарбуєте вином перепелині яйця, то присмак буде виражений значно яскравіше, що не дивно: вони ж дрібні! До речі, перепелині попередньо слід відварити окремо протягом 5 хвилин і лише потім занурювати у вино.
Ну і насамкінець відзначимо недолік такого фарбування. На жаль, «миготливі» яйця сильно бруднять руки, а блискітки легко обсипаються, що вкотре доводить: краса вимагає жертв.