З помідорів роблять найрізноманітніші заготівлі на зиму: їх солять, маринують, консервують – цілими у власному соку або у вигляді салатів. А от якщо невеликі щільні помідори закатати в томатному соку, то в результаті вийдуть смачні помідори на закуску або для приготування страв. А також буде хороший томатний сік, який можна подати як самостійний напій або також використовувати як інгредієнт для того ж борщу.

Продукти:

  • помідори (дрібні) – 2.5 кг;
  • помідори (великі, для томатного соку) – 3.5 кг;
  • лавровий лист – 4 штуки;
  • перець горошком – 5 штук;
  • цукор – 6 стол.л.;
  • сіль (велика кам'яна) – 5 стол.л.
Насамперед потрібно приготувати томатний сік, яким потрібно буде залити помідори для консервації.
Для приготування соку використовуємо великі, м'ясисті та перестиглі помідори. Виріжте місце кріплення плодоніжки, розрізайте м'якоть на кілька частин. Якщо у томатів щільна груба шкірка, то її краще зняти, попередньо обдавши окропом помідори, а потім зануривши в ємність з холодною водою. Якщо подрібнення буде проводитися за допомогою блендера, цього можна не робити, тому що вся шкірка з томатів збирається на ножі-подрібнювачі, залишається її зняти та викинути.
Підготовлені помідори подрібніть блендером або перекрутіть на м'ясорубці.
Томатне пюре перекладете в емальовану каструлю, додайте цукор, сіль, поставте на невеликий вогонь. Коли суміш закипить, додайте лавровий лист і перець горошком, зменште вогонь до мінімального і проваріть томатне пюре близько 15 хвилин при періодичному помішуванні, щоб томатна маса не пригоріла до дна каструлі.
Поки вариться томатний сік, дрібні помідори потрібно вимити та розкласти по баночках.
важливо!
  • Банки, в яких ви закочуватимете помідори в томатному соку, слід ґрунтовно вимити і потім простерилізувати - в духовці або в мікрохвильовій печі, хто як звик. Після цього потрібно дати тарі охолонути та обсохнути.
Залийте помідори в банках окропом, щоб він повністю закривав помідори, банки прикрийте кришками і залиште, поки заливка не буде готова.
Воду зі банок з помідорами злийте, залийте помідори в банках томатним соком до плічок банок. Банки накрийте кришками і поставте в каструлю з водою, дно якої викладено ганчіркою. Вода повинна доходити до плічок. Простерилізуйте заготівлю на маленькому вогні за слабкого кипіння води протягом 15 хвилин. Банки відразу закатайте кришками, потім дайте охолонути в перевернутому вигляді під "шубою".
Зберігати помідори в томатному соку можна просто в сухому і темному місці, але для більшої впевненості краще використовувати для цієї мети холодильник.

Читайте також:

Урожаю заздритимуть усі сусіди: як правильно підгодувати черешню, щоб збирати її відрами

Правило "чотирьох": що потрібно зробити, щоб полуниця виросла солодкою та запашною

Огірки виростуть солодкими і хрусткими: як правильно посадити насіння, не зіпсувавши їх

Популярні новини зараз

У вас є 3 дні, а потім штраф: в Україні оновили правила мобілізації, що потрібно знати після отримання повістки

Відключення світла будуть довше: Укренерго терміново вводить жорсткі графіки – вже з сьогодні

Це буде ваша найздоровіша розсада: як правильно використовувати екстремальний спосіб з окропом

"Мімоза" на столі більше не з'явиться: рецепт салату "Маркіза", який давно замінив радянську класику

Показати ще