Соуси створені для того, щоб доповнювати, розкривати та покращувати смак страв. При цьому одним із найпопулярніших соусів можна вважати кетчуп. Його подають не лише з картоплею фрі чи сендвічами, кетчуп можна додавати у величезну кількість страв – у пасти, супи чи м'ясні страви. Цікава варіація кетчупу - поєднання цибулі, помідорів і слив.

Насамперед потрібно підготувати всі інгредієнти для приготування кетчупу з додаванням слив:

  • помідори – 2 кг;
  • сливи – 800 г;
  • цибуля ріпчаста - 250 г;
  • петрушка свіжа – 30 г;
  • оцет яблучний – 40 мл;
  • перець чилі – 35 г;
  • часник – 25 г;
  • цукор – 150 г;
  • сіль – 35 г;
  • перець чорний мелений - 1/2 ч. ложки.

З зазначеної кількості продуктів виходить приблизно 6 банок по 200 мл.

Важливо!

  • Сорт помідорів і слив не такий вже й важливий, головне, щоб вони були стиглими.
  • Замість петрушки можна взяти кріп, кінзу чи базилік.

Промийте помідори та зробіть на кожному неглибокий хрестоподібний надріз на верхівці. Помістіть помідори у мікрохвильову піч на високій потужності на 30-40 секунд. Після мікрохвильової печі помістіть помідори в крижану воду на кілька хвилин. Зніміть шкірку, яка тепер легко відходить.

Якщо мікрохвильової печі немає, то потрібно залити помідори окропом і залишити приблизно на 60 секунд, а після залити холодною водою.

Популярні новини зараз

Кожен другий гробить своє здоров'я: яку популярну олію не можна використовувати для смаження

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

"Нова" мобілізація: що загрожує українцям, які виїхали за кордон

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще

Очищені помідори наріжте довільними шматочками і подрібніть у блендері або прокрутіть через м'ясорубку. Повинен вийти густий томатний сік із насінням (приблизно 1,5 л).

Важливо!
  • Щоб видалити насіння із томатного соку, його потрібно протерти через сито. Сито не повинно бути занадто дрібним, щоб вся м'якоть пройшла через дірочки, а насіння залишилося в ситі.

Відразу перелийте томатний сік у товстостінний посуд. Краще, якщо це буде чавунний казан, але підійде і каструля з товстим дном.

Цибулю очистіть від лушпиння, а перець чилі розріжте навпіл і видаліть насіння, наріжте довільними шматочками.

Петрушку промийте, обсушіть, порубайте ножем.

Цибулю, перець та петрушку подрібніть у чаші блендера або пропустіть через м'ясорубку. Перелийте суміш у казан з томатним соком.

Сливи вимийте та обсушіть. Кожну сливу розріжте навпіл і видаліть кісточку. Половинки слив також подрібніть за допомогою блендера або м'ясорубки.

Перелийте сливове пюре у казан із томатним соком.

Перемішайте вміст казану, поставте на максимальне нагрівання і доведіть до кипіння. Зменшіть нагрівання до рівня трохи нижче середнього і, періодично помішуючи, уварюйте приблизно 1-1,5 години.

Через 1,5 години томатно-сливова маса помітно увариться та змінить колір.

Часник очистіть, промийте і дрібно нарізайте ножем або пропустіть через прес. Додати часник в казан. Всипте цукор, сіль та перець. Перемішайте.

Знову доведіть суміш до кипіння і, періодично помішуючи, уварюйте кетчуп на вогні трохи нижче середнього приблизно 1-1,5 години, до бажаної густини. Обов'язково періодично перемішуйте, тому що вся гуща опускається на дно і може пригоріти.

Через 1,5 години маса добре увариться і стане ще більш насиченим кольором.

Влийте яблучний оцет. Перемішайте і доведіть знову кетчуп до кипіння. Періодично помішуючи, проваріть кетчуп на вогні трохи нижче за середній ще приблизно 15 хвилин.

Обов'язково стерилізуйте банки та кришки будь-яким зручним способом.

Розлийте кетчуп зі сливами по простерилізованих банках.

Закрутіть банки із кетчупом простерилізованими кришками. Переверніть банки та перевірте, чи не підтікають кришки. Укутайте банки теплою ковдрою чи товстим рушником і залиште до повного остигання.

Зберігати такий кетчуп можна в темному і сухому місці - комора або льох для цього чудово підійдуть.

Читайте також:

Ви точно не пошкодуєте, закривши кілька баночок: рецепт домашнього кетчупу з яблуками та помідорами на зиму

Від магазинного ви тепер точно відмовитеся: рецепт найсмачнішого домашнього кетчупу з помідорами та яблуками

Не зрівняється ні з яким кетчупом: рецепт найсмачнішого домашнього соусу з помідорів на зиму