У багатьох сім'ях зберігається банка тушонки «про всяк випадок». Це продукт, який рятує у поїздках, у метушніх буднях чи непередбачених ситуаціях. Але покупні банки часто викликають сумніви: що всередині, наскільки свіже м'ясо та звідки воно взялося?
Найвірніший вихід - приготувати тушонку самостійно.
Класична тушонка зі свинини
Цей рецепт з'явився ще в 1941 році, коли потрібно було готувати ситну їжу, що довго зберігалася. Незважаючи на свою простоту, смак цієї тушонки підкорює.
Вам знадобиться:
3 кг свинини,
Наталія Могилевська вперше показала доньку та розкрила шкільні секрети: куди пішла Мішель?
Коридор затемнень 2025: які 5 знаків зодіаку чекає на місяць справжніх випробувань
Теплі дні закінчуються: коли вересень раптово "вдарить" морозом в Україні, прогноз погоди на осінь
Анатолій Анатоліч розкрив секрет загадкової жінки: скільки коштує особиста водійка для дітей телеведучого
300 г свинячого сала,
4 лаврові листи,
сіль за смаком.
Секрет тут – терпіння. Спочатку злегка підморозьте м'ясо - так його легше нарізати акуратними кубиками. У казані з товстим дном чергуйте шари сала, м'яса та солі. Коли каструля наповниться, накрийте кришкою і залиште гасити на дуже повільному вогні.
Не перемішуйте! Через дві години злегка притисніть м'ясо - жир повинен піднятися над ним, утворюючи шар захисний. Продовжуйте варити ще 3-4 години, додавши наприкінці лавровий лист. Коли свинина почне розвалюватися від натискання вилкою, тушонка готова.
Після цього розкладіть його за стерилізованими банками, залийте розтопленим жиром і закрийте. Такі банки можуть довго зберігатися у коморі.
Куряча тушонка: легша альтернатива
Тим, хто воліє щось більш дієтичне, пропонується варіант із куркою та овочами. В результаті виходить ароматна страва, яку можна їсти як окрему страву або використовувати як основу для супів та соусів.
Інгредієнти:
2 кг курки,
1 цибулина,
1 морква,
корінь селери,
2 лаврові листи,
5 горошин чорного перцю,
3 зернятка запашного перцю,
2 ст. л. солі.
Почніть із бланшування курки: залийте її водою, доведіть до кипіння, злийте воду і промийте. Поверніть м'ясо в каструлю, додайте овочі та спеції, залийте свіжою водою так, щоб вона покривала вміст на 3 см. Варіть на середньому вогні близько 40 хвилин.
Вийміть м'ясо, відокремте його від кісток та шкіри, видаліть овочі і поверніть у бульйон тільки м'ясо. Тушкуйте ще 20 хвилин. Потім перекладіть все у стерилізовані банки і щільно закрийте.
Домашня тушонка – це не просто їжа, це впевненість у тому, що ви їсте. Свиняче рагу надає насиченість і ситність, а куряче - більш легкий, але не менш смачний варіант. Обидва рецепти легко повторити навіть новачкам.
Нагадаємо, як засолювати сало в банку на зиму: рецепт смачної та ароматної заготівлі
Раніше «hyser» повідомляв, як приготувати смачний домашній твердий сир: цей рецепт перевершить усі очікування
Як повідомляв «hyser», як зробити домашній томатний сік на зиму: смачно, корисно та без соковижималки, простий рецепт