Щоб смачно приготувати цвітну капусту в духовці, знадобиться такий набір продуктів:
- капуста цвітна – 500 г;
- гриби – 300 г;
- цибуля ріпчаста - 1 шт.;
- часник - 1 зуб.;
- олія рослинна – 2 ст.л. + для змащування форми;
- мука – 1 ст.л.;
- сметана – 3 ст.л.;
- вершки – 300 мл;
- сир твердий – 120 г;
- сіль за смаком;
- перець чорний – до смаку;
- зелень - 10 г для сервірування.
Цвітну капусту добре помити та розібрати на суцвіття. Вони мають бути приблизно однаковими та середнього розміру.
У великій каструлі довести воду до кипіння, посолити, додати цвітну капусту, відварювати протягом 2 – 3 хвилин і відкинути на друшляк. Цвітну капусту можна приготувати і на пару.
Велику форму для запікання або невеликі порційні формочки змастити|змазати| маслом|мастилом| і рівномірно викласти суцвіття цвітної капусти.
Ріпчасту цибулю почистити, помити і нарізати кубиками, часник очистити і дрібно порубати.
Гриби почистити і швидко промити під струменем холодної води. Гриби, як губка, вбирають рідину, тому, якщо ви плануєте їх підсмажити, то не варто довго тримати у воді, т.к. гриби стануть водянистими та несмачними.
Лимон для схуднення не вранці, а перед сном: як правильно вживати, щоб кілограми танули
Володимир Зеленський відреагував на заяви російського диктатора: "Путін бреше, ми не вперше..."
У Софії Ротару з'явилися термінові справи в Москві: планує отримати щонайменше 500 тис. доларів
Ну хоча б тут ціни радують: у супермаркетах подешевшав цукор, але борошно взяло курс на здорожчання
Після цього гриби слід обов'язково обсушити (зручно це робити за допомогою паперових рушників) та нарізати на невеликі шматочки.
У сковороді розігріти олію, додати цибулю і пасерувати її до м'якості на середньому вогні близько 5 хвилин, періодично помішуючи.
Додати в сковороду до цибулі порубаний часник і прогріти 1-2 хвилини. Часник почне ароматно пахнути і стане прозорим.
Додати шматочки грибів, трохи їх посолити та пасерувати на середньому вогні 10 - 12 хвилин. Гриби слід постійно помішувати та стежити, щоб вони не підгоріли, інакше смак соусу та всієї страви буде зіпсований. Вони мають стати трохи золотистими.
Попередньо розігріти духовку до 180 градусів.
Поки смажаться гриби, приготувати соус із вершків та сметани. Для цього в миску викласти сметану, додати|добавляти| муку|борошно| і розмішати до однорідності. Найкраще це зробити виделкою або віночком.
Потім додати вершки і добре перемішати, щоб не було грудочок.
Помішуючи, влити сметано-вершковий соус у гриби та прогріти на невеликому вогні до кипіння 2 – 3 хвилини.
За цей час вершково-грибний соус має загуснути. Потім його посолити і поперчити до смаку.
Вилити вершково-грибний соус на цвітну капусту, рівномірно розподіливши по всій формі.
Сир потерти на тертці та щедро посипати цвітну капусту зверху.
Запікати цвітну капусту в розігрітій духовці 20-25 хвилин. Час запікання залежить від особливостей вашої духовки. У духовці сир розплавиться і утворюється апетитна золотиста скоринка. Обережно вийняти форму із духовки, дати трохи охолонути.
Читайте також:
Тітка Циля поганого не приготує: рецепт єврейської сирно-хлібної запіканки з сиром та помідорами
Ви прицмокуватимете від задоволення: рецепт запіканки з цвітної капусти з фаршем та сиром
У цю страву закохуються назавжди: рецепт запіканки з молодих кабачків із беконом та сиром
Смакування та насолода: рецепт ситної картопляно-грибної запіканки з вершками