Будь-яка ліверна ковбаса – продукт на аматора, тому що далеко не всі люблять субпродукти. Однак деякі варіанти її приготування варто спробувати.

Що таке ліверна ковбаса

Ліверну ковбасу роблять із м'яса та перемелених у фарш субпродуктів свійських тварин чи птиці — печінки, серця, легенів, шлунка, мізків із цибулею та приправами. М'ясо беруть будь-яке, відповідно до ГОСТу - яловичину, свинину, телятину, кролика, птицю, баранину. У фарш можуть класти шкірки, губи, вуха, які надають йому в'язкість та клейкість. У радянські часи в ліверну масу для приготування найдешевших сортів ковбаси додавали яловичий і свинячий жир, а крупи та бобові входили до складу м'ясомістких та рослинних сортів. Навіть свинячі шкварки та кров йшли у фарш.

Отже, щоб приготувати ліверну ковбасу в домашніх умовах, знадобиться набір продуктів:

Популярні новини зараз

Якщо вам трапилося яйце з двома жовтками: що кажуть прикмети та чого чекати

Запах як у делікатесу: як смачно замаринувати товстолобика за допомогою простого рецепту

Чому не можна залишати ополоник у каструлі із супом. Багато хто цього не знав

Але ж ще така молода: Тетяна Денисова показала свої фото після перенесеного інсульту

Показати ще
  • свинина жирна – 300 г.;
  • печінка свиняча – 500 г.;
  • легкі свинячі – 250 г.;
  • серце свиняче – 250 р.;
  • вершки – 50 г.;
  • яйця – 2 штуки;
  • цибуля - 1 штука;
  • перець чорний – 0,5 ч.л.;
  • цукор – 1 чайна ложка;
  • часник – 3 зубки;
  • вода до смаку;
  • сіль за смаком;
  • мускатний горіх до смаку;
  • натуральна оболонка.

Субпродукти, свинину та цибулю закладаємо в каструлю, заливаємо водою (2-3 л) та відварюємо протягом 40 хвилин після закипання.

Потім воду зливаємо, а м'ясо та субпродукти пропускаємо через м'ясорубку.

У фарш додаємо яйця, вершки, сіль, дрібку мускатного горіха, чорний перець, цукор і збиваємо у блендері до стану емульсії.

Отриманим фаршем наповнюємо підготовлені свинячі кишки. Зав'язуємо кінчик, робимо на ковбасі кілька проколів зубочисткою, поміщаємо ковбасу в каструлю, заливаємо водою і відварюємо протягом 25 хвилин.

Потім перекладаємо ковбасу в крижану воду для швидкого остигання.

Після охолодження можна нарізати ліверну ковбасу на тонкі кружечки і подавати за бажанням.

Ліверну ковбасу можна приготувати заздалегідь і зберігати в холодильнику для швидкого доступу до смачної страви.

Ліверну ковбасу можна вживати як гарячу, так і холодну закуску, або як додаток до сендвічів, бутербродів або салатів.

Читайте також:

Вам захочеться хапати один за одним: рецепт незрівнянних пиріжків з ліверною ковбасою та картоплею

Для вареників, пиріжків та ковбаси: як приготувати лівер у домашніх умовах

Маринуємо варене сало на зиму: врятує будь-якої миті, навіть якщо закриють магазини

Як приготувати ароматне варене сало?