Будь-яка ліверна ковбаса – продукт на аматора, тому що далеко не всі люблять субпродукти. Однак деякі варіанти її приготування варто спробувати.
Що таке ліверна ковбаса
Ліверну ковбасу роблять із м'яса та перемелених у фарш субпродуктів свійських тварин чи птиці — печінки, серця, легенів, шлунка, мізків із цибулею та приправами. М'ясо беруть будь-яке, відповідно до ГОСТу - яловичину, свинину, телятину, кролика, птицю, баранину. У фарш можуть класти шкірки, губи, вуха, які надають йому в'язкість та клейкість. У радянські часи в ліверну масу для приготування найдешевших сортів ковбаси додавали яловичий і свинячий жир, а крупи та бобові входили до складу м'ясомістких та рослинних сортів. Навіть свинячі шкварки та кров йшли у фарш.
Отже, щоб приготувати ліверну ковбасу в домашніх умовах, знадобиться набір продуктів:
Грінки - це минуле століття: рецепт салату "Шпротик", який стане зіркою новорічного столу
Якщо ви досить розумні, то ви зробите це: навіщо садівники обв'язують дерева колготками
У Софії Ротару з'явилися термінові справи в Москві: планує отримати щонайменше 500 тис. доларів
Огірки будуть ніжними та смачними: як молоко допоможе отримати ідеальний урожай
- свинина жирна – 300 г.;
- печінка свиняча – 500 г.;
- легкі свинячі – 250 г.;
- серце свиняче – 250 р.;
- вершки – 50 г.;
- яйця – 2 штуки;
- цибуля - 1 штука;
- перець чорний – 0,5 ч.л.;
- цукор – 1 чайна ложка;
- часник – 3 зубки;
- вода до смаку;
- сіль за смаком;
- мускатний горіх до смаку;
- натуральна оболонка.
Субпродукти, свинину та цибулю закладаємо в каструлю, заливаємо водою (2-3 л) та відварюємо протягом 40 хвилин після закипання.
Потім воду зливаємо, а м'ясо та субпродукти пропускаємо через м'ясорубку.
У фарш додаємо яйця, вершки, сіль, дрібку мускатного горіха, чорний перець, цукор і збиваємо у блендері до стану емульсії.
Отриманим фаршем наповнюємо підготовлені свинячі кишки. Зав'язуємо кінчик, робимо на ковбасі кілька проколів зубочисткою, поміщаємо ковбасу в каструлю, заливаємо водою і відварюємо протягом 25 хвилин.
Потім перекладаємо ковбасу в крижану воду для швидкого остигання.
Після охолодження можна нарізати ліверну ковбасу на тонкі кружечки і подавати за бажанням.
Ліверну ковбасу можна приготувати заздалегідь і зберігати в холодильнику для швидкого доступу до смачної страви.
Ліверну ковбасу можна вживати як гарячу, так і холодну закуску, або як додаток до сендвічів, бутербродів або салатів.
Читайте також:
Вам захочеться хапати один за одним: рецепт незрівнянних пиріжків з ліверною ковбасою та картоплею
Для вареників, пиріжків та ковбаси: як приготувати лівер у домашніх умовах
Маринуємо варене сало на зиму: врятує будь-якої миті, навіть якщо закриють магазини