Щоб приготувати квашену капусту з морквою на зиму, насамперед потрібно підготувати необхідні продукти та спеції:
- Капуста білокачанна (Очищена і без качан) - 10 кг;
- Морква – 1 кг;
- Кріп (Насіння кропу або кмину, або нічого. На ваш смак.) - 3 стол.л.;
- кухонна сіль (на 1 кг. - 15 гр.) - 150 грам.
Очищену білокачанну капусту розріжте навпіл, після чого акуратно вирізаємо качан.
Досить дрібно нашаткуйте всю капусту на спеціальній тертці-шаткування або ножем вручну.
Викладіть частину нашаткованої капусти першим шаром об'ємну емальовану каструлю.
Додайте в каструлю з першим шаром капусти трохи насіння кропу.
Якщо ви досить розумні, то ви зробите це: навіщо садівники обв'язують дерева колготками
Снігу по пояс і мінус 15: "Льодовиковий період" увірвався в Україну - погода на вихідні влаштує Апокаліпсис
Володимир Зеленський відреагував на заяви російського диктатора: "Путін бреше, ми не вперше..."
Вся правда їм приходить уві сні: 5 знаків Зодіаку, які бачать пророчі сни
Тепер додайте в каструлю з капустою трохи кухонної солі великого помелу для засолювання (не йодовану і не "екстра").
Викладіть у каструлю з капустою трохи натертою на великій тертці моркви.
Ретельно пам'ятайте капусту руками, щоб вона пустила сік.
Щойно капуста пустила сік, можна викладати наступний шар.
Продовжуйте заповнювати каструлю шарами капусти з усіма інгредієнтами в такому порядку, добре розминаючи її руками.
Коли всі шари будуть викладені, утрамбуйте капусту в каструлі товкачем поки не почнеться рясна соковиділення.
Прикрийте капусту в каструлі потрібною тарілкою не закриваючи всю поверхню, тільки щоб утримати її в розсолі, потім придавіть і поставте зверху потрібний вантаж-гніт.
Капуста кваситься від трьох до п'яти діб при кімнатній температурі, протягом яких потрібно випускати весь газ, що скупчився і протикати капусту в каструлі три рази на день потрібною чистою дерев'яною палицею або лопаткою.
Згодом викладіть квашену капусту в стерильні банки (стерилізуйте зручним для вас способом), заповнюючи кожну банку до самого верху.
Застосуйте капусту в банках ложкою, щоб розсіл повністю її прикривав.
Щільно закрийте банки, заповнені квашеною капустою промитими з содою та ошпареними в окропі поліетиленовими кришками для консервування.
Поставте банки з квашеною капустою для зберігання у прохолодне місце (холодильник, підвал, льох).
Читайте також:
Цей секрет вас точно здивує: як правильно варити молоду картоплю, щоб вона була незрівнянною