Мало хто знає, але сир почали вживати ще близько 7 тисяч років тому. За однією із версій істориків, першими продукт отримали бедуїни. Вони тримали молоко у мішках із овечих шлунків. Під дією ферментів молоко перетворювалося на м'який сир. Що ж до сирного соусу, то вважається, що його почали готувати у Франції на основі знаменитого соусу бешамель. Також попередником сирного соусу могло стати сирне фондю, винайдене у XVII столітті.

Тим не менш, сьогодні сирний соус є відмінним доповненням до будь-якої м'ясної чи рибної страви і це найпопулярніший соус у нашій країні після майонезу.

Отже, щоб приготувати суперуніверсальний та популярний сирний соус, необхідні такі продукти:
  • сир чеддер – 200 г;
  • олія вершкове - 80 г;
  • мука - 1 ст. ложка;
  • молоко - 200 мл.

важливо!

  • На густоту соусу впливає кількість молока, яке ви використовуєте.
Отже, першими справами потрібно натерти сир на дрібній тертці.
Далі розтопіть вершкове масло у сотейнику на вогні нижче середнього. Важливо стежити, щоб масло не кипіло.

Вмішайте в масло|мастило| муку|борошно|, постійно помішуючи віночком або лопаткою.

Як тільки масло і борошно стануть однорідною масою, тонким струмком влийте молоко, постійно перемішуючи. На малому вогні доведіть суміш до однорідності, помішуючи.

Вмішайте сир у масляно-молочну масу частинами, у 3 підходи. Щоразу чекайте повного розчинення сиру.

Соус постійно помішуйте до загущення та однорідності.

Популярні новини зараз

Польща зібралася перекрити кордон із Україною

Снігу по пояс і мінус 15: "Льодовиковий період" увірвався в Україну - погода на вихідні влаштує Апокаліпсис

Гідна страва для новорічного столу: рецепт салату "Сніжок" з куркою та кукурудзою, щоб хоч десь був сніг

Син Віктора Павліка заробляє гроші в 3 роки: Катя Репяхова розповіла, що робить

Показати ще
Можна додати до сирного соусу солі або перцю за смаком.

Не забувайте перед подачею трохи підігріти сирний соус, так він буде рідкішим.

Зберігати соус не більше 7 днів у холодильнику, краще з'їдати його за перші 3 дні.

Як це є

Сирний соус подають до страв із м'яса, риби, птиці, морепродуктів. Він поєднується з пельменями, запіканками, пастою. Холодний соус підходить до свіжих овочів. У нього вмочують начос чи картопля-фрі. Продукт є ідеальним для запечених страв.
При цьому до м'яса та макаронних виробів більше підходить соус із витриманих сирів, а до тушкованих овочів – з м'яких сирів.

Читайте також:

Від такої страви будуть у захваті: рецепт курки по-грузинськи, запеченої у молочно-чесночному соусі

Тарілку напевно облизуватимуть: рецепт ніжної курочки з квасолею в томатному соусі

Такого соковитого м'яса ви ще не куштували: рецепт свинини, вимоченої в молоці та запеченої під сметанним соусом

Від цього запаху потечуть слинки: рецепт грибних котлет у сирному соусі