Майонез – знайомий соус із дитинства, без якого складно уявити смачний салат. Ось тільки те, що сьогодні пропонують виробники, на думку лікарів, слід виключити з раціону харчування, тому що в його складі є цілий список різних видів хімічних інгредієнтів – консерванти, підсилювачі смаку, барвники та ін. Саме тому найкраще готувати майонез будинку.
Інгредієнти:
- рослинна олія - 0,5 л;
- перепелині яйця - 10 шт;
- гірчиця ніжна – 1 ч. л;
- цукор — 1 ч.л. л;
- розчин — 1 год. л;
- яблучний або винний оцет - 1 ст. л;
- соєвий соус - 2 ст. л;
- перець чорний мелений - ¼ ч. л.
Спосіб приготування:
Вбийте яйця в ємність. Додайте олію, гірчицю, цукор, сіль, соєвий соус, оцет.
Ретельно збийте усі інгредієнти блендером.
важливо!
Грінки - це минуле століття: рецепт салату "Шпротик", який стане зіркою новорічного столу
Вигадав суїцид, бо було нудно: українець вирішив оригінально запросити поліцію на чай
Якщо ви досить розумні, то ви зробите це: навіщо садівники обв'язують дерева колготками
Хлопець Лесі Нікітюк розповів, як довго вони з нею разом: "Таке почуття, ніби..."
- Інгредієнти можна збити двома способами: блендером або міксером. В обох випадках соус виходить смачним та ароматним, але й у того, і в іншого варіанта є свої плюси та мінуси.
- Блендер робити майонез простіше, оскільки можна використовувати цілі яйця. А ось приготовлений міксером соус буде густішим, проте доведеться витратити час на те, щоб відокремити жовтки від білків.
Всипте в ємність чорний мелений перець, знову збийте і спробуйте.
Якщо ви збили всі інгредієнти, але соус вийшов дуже жирним, додайте 5 столових ложок питної води і знову збийте.
важливо!
- Зберігати майонез, приготований на яєчних жовтках в домашніх умовах, можна не більше 5 днів. У холодильнику, у закритій тарі. Чим більше жовтків у рецепті, тим коротший термін придатності.
Секрети ідеального домашнього майонезу:
Усі інгредієнти мають бути кімнатної температури.
Якщо готувати майонез на яйцях домашніх курей (перепелів), його колір буде жовтим. Причому чим свіжіше яйця, тим більш насиченим вийде колір. З яєць, куплених у звичайному магазині, вийде світлий майонез.
Готуйте майонез на соняшниковій олії або на суміші оливкової та соняшникової в пропорції 1 : 1, а краще 1 : 2 або 1 : 3. Якщо використовувати тільки оливкову олію, особливо екстра-класу (Extra virgin), то соус гірчить.
Якщо додати трохи більше олії, ніж зазначено в рецепті, майонез вийде ще густішим.
Щоб урізноманітнити смак соусу, можна додати в нього сушений або подрібнений свіжий часник, чорний мелений перець, паприку або рубаний кріп. А кількість солі можна змінювати на смак.
Читайте також:
Як приготувати пісний домашній майонез, в якому немає ні яєць, ні молока
Готується без майонезу: рецепт святкового салату "Зваблива" з копченою куркою та пекінською капустою
Для салатів, закусок та бутербродів: як приготувати домашній майонез для новорічних свят