- білокачанна капуста – 2 кг
- морква – 300 г
- чорний перець горошком – 10 шт.
- лавровий лист – 4–5 шт.
- соль – 1 ст. л.
- сахар – 1 ст. л.
- мед – 2 ст. л.
Підготуйте капусту. Видаліть з качанів верхнє листя. Один повністю помістіть у мікрохвильову піч. Увімкніть її на максимальну потужність і готуйте 2-3 хвилини.
Дістаньте качан капусти з мікрохвильової печі. Потім акуратно зріжте листя і покладіть на дно емальованої каструлі ємністю 7-10 л (5-7 шт. залиште). Другий качан капусти нашаткуйте і перекладіть у велику миску.
Моркву очистіть, ретельно вимийте та натріть на великій тертці. Додайте|добавляйте| до капусти і ретельно перемішайте, перетираючи руками, щоб виділився сік. Перекладіть у каструлю на листя капусти, прокладаючи перцем та лавровими листочками.
Приготуйте розсіл (4-5 л). Приготуйте більше: краще він залишиться, ніж його не вистачить. Налийте гарячу воду у каструлю. Додайте сіль, цукор та мед. Перемішайте.
Розсолом, що вийшов, залийте капусту з морквою в каструлі. Зверху покладіть листя, що залишилося. Притисніть долонями. Зверху покладіть кришку меншого розміру та помістіть вантаж масою близько 2 кг.
Залишіть капусту для заквашування за кімнатної температури. Через добу проколіть її до дна довгою шпажкою або паличками для азійської їжі, щоб гази, що скупчилися, виходили на поверхню.
Чи отримають пенсіонери виплати у квітні-2025: у ПФУ зробили заяву для українців
Картопляні паростки: скарб, який ви викидали даремно, чому досвідчені городники так не роблять
Цибуля розміром з яблуко? Так, це реально - і все завдяки одній ложці простої добавки
Більше не видаватимуть готівку на відділеннях "Нової пошти": що змінилося з 1 квітня 2025 року
Приблизно через 3 дні квашена капуста буде готова. Розкладіть її по великих чистих банках, закрийте пластиковими кришками та приберіть у холодильник на зберігання.
Час сквашування залежить від багатьох факторів: сорти капусти, води, якості меду, температури у квартирі. Обов'язково періодично куштуйте капусту на смак, щоб вона не перекисла.
Читайте також:
Ви будете здивовані цим смаком: рецепт гречки з куркою та квашеною капусти, запеченою в духовці
Тепер ви готуватимете їх постійно: рецепт ніжних курячих рулетиків з квашеною капустою