Гратен дофінуа – це страва французької кухні, яка готується з тонко нарізаної картоплі та запікається у вершковому соусі. Гратен зазвичай подають у вигляді гарніру до вишуканих французьких страв, на кшталт тушкованої качиної ніжки або біфштексу. А ось одеські господині додають у соус ще сир і така запечена з вершками та сиром картопля стала в Україні самодостатньою гарячою стравою.

Інгредієнти для картоплі по-одеськи елементарні:

  • 500 г великої картоплі;
  • 120 г тертої моцарели;
  • 500 мл вершків жирністю 10-11%;
  • 50 г вершкового масла;
  • ¼ ч. л. мускатного ореха;
  • сіль за смаком;
  • свіжомелений білий перець.

Картопля помити, очистити від шкірки, нарізати тонкими пластинами по 2–3 мм завтовшки. Після того, як картопля буде порізана, її забороняється мити, щоб не змити необхідний для страви крохмаль. (можна робити це ножем для чищення овочів).

Змастіть велику глибоку форму олією, посоліть, викладіть картоплю внахлест. Злегка соліть і перчите кожен шар.

Розтопіть масло|мастило|, змішайте з|із| вершками і мускатним горіхом. Акуратно залийте картоплю. Закрийте фольгою та поставте в духовку на 40 хв. Зніміть фольгу, посипте картоплю тертою моцарелою і поверніть у духовку, щоб утворилася золота скоринка. Подавайте гарячим.

Читайте також:

Популярні новини зараз

Відключення світла завтра, 22 листопада: Укренерго озвучив графіки – заряджайте павербанки та ліхтарики

У вас є 3 дні, а потім штраф: в Україні оновили правила мобілізації, що потрібно знати після отримання повістки

Син Віктора Павліка заробляє гроші в 3 роки: Катя Репяхова розповіла, що робить

Вся правда їм приходить уві сні: 5 знаків Зодіаку, які бачать пророчі сни

Показати ще

Секрет одеських господинь: як приготувати справді пишне та повітряне картопляне пюре

Такою стравою ви точно здивуєте всіх: рецепт риби з грибами, запеченої під картопляним пюре

А це вже щось нове: рецепт сосисок у лаваші з картопляним пюре та сиром

Ідеально підходять під картоплю-пюре: рецепт польських котлет із фаршу та консервованої квасолі