Рецепт вареників, у якому в начинці поєднуються варена гречка та квашена капуста, традиційно готують на Закарпатті. Вийде дуже смачно та ситно, а для мешканців інших регіонів України ще й дозволить урізноманітнити своє меню оригінальною та бюджетною стравою.
Продукти для тесту:
- борошно - 320 г (2 склянки об'ємом 250 мл);
- вода - 170 мл;
- сода харчова – 1/3 ч. ложки;
- олія соняшникова рафінована - 40 мл;
- соль - 0,5 ч. ложки.
Замісіть просте тісто з борошна, води, солі та олії. Тісто має вийти еластичним і не липнути до рук. Загорніть його в харчову плівку і залиште на столі відпочивати на 20 хвилин.
Продукти для начинки:
- крупа гречана – 100 г;
- капуста квашена – 200 г;
- цибуля ріпчаста - 70 г;
- олія соняшникова - 30 мл;
- сіль за смаком;
- перець чорний мелений - за смаком.
Квашену капусту нарізаємо впоперек на дрібніші шматочки, якщо смужки довгі.
Цибулю очищаємо і нарізаємо кубиками.
Тепер буде легше: графіки відключення світла 23 листопада – Укренерго потішило українців
Масштабне позбавлення пенсій у грудні: ПФУ поставив жорсткі вимоги
Довідка ВЛК та виїзд за кордон: ТЦК вляпався за відмазки від мобілізації – гроші ллються фурами
У Софії Ротару з'явилися термінові справи в Москві: планує отримати щонайменше 500 тис. доларів
Розігріваємо сковороду з олією і обсмажуємо цибулю приблизно 5 хвилин, до м'якості та золотистого відтінку.
До остиглої гречки додаємо квашену капусту. Також всипаємо в начинку сіль та перець. Перемішуємо.
Стіл присипаємо борошном. Тісто розгортаємо в тонкий пласт (товщиною 1-2 мм).
Відповідною формою або склянкою вирізаємо з тіста кружечки.
На середину кожного кружечка викладіть гіркою начинку, щоб вона не забруднила краю тіста. Ретельно защипніть краї вареника.
Якщо у вас на кухні сухо та спекотно, тісто може підсихати та погано защипуватись. У такому випадку можна занурити палець у просту воду та змастити край вареника з одного боку. Так тісто легко та надійно склеїться і вареники не розваляться при варінні.
Вже зліплені вареники викладайте на дошку, присипану мукою|борошном| так, щоб вони не торкалися один одного. Якщо ви зліпили вареників більше, ніж потрібно на один раз, заморозьте їх прямо на дошці, а потім замерзлі вже пересипте в пакет для зберігання в морозилці.
Налийте в каструлю воду, додайте|добавляйте| сіль|соль| і поставте на сильний вогонь. На кожний кілограм вареників вам знадобиться 2,5-3 літри води.
Коли вода закипить, викладіть у каструлю вареники і одразу завадіть, щоб вони не прилипли до дна. Дочекайтеся, коли вода знову закипить, зменшіть вогонь і варіть до готовності тіста. Зазвичай це йде від 3 до 5 хвилин.
Вареники з гречкою та квашеною капустою виймаємо шумівкою з води та розкладаємо по порційним тарілкам.
Зелену цибулю дрібно нарізаємо і посипаємо готові вареники (це за бажанням). Якщо вареники не на пісний стіл, подаємо зі сметаною.
Справжні ласощі для всієї родини: рецепт м'ясного пирога, який готується без тіста