Складно не погодитися з тим, що домашній соус з помідорів набагато смачніший за магазинний. Взимку він стане чудовим доповненням як до смаженої картоплі, м'яса, риби, так і просто до скибочки хліба.

Помідори – 1.5 кг.;

Цибуля - 150 грам;
Лавровий лист - 1 штука
Оцет (9%) – 0.25 стол.л.;
Гвоздика – 1 штука;
Перець горошком – 2 штуки;
Сіль – 0.5 чайн.л.;
Цукор – 0.5 стол.л.
Сорт помідорів не такий уже й важливий, головне, щоб вони були стиглими та соковитими.
Ретельно помийте помідори, витріть рушником. За допомогою ножа видаліть усе зіпсоване (якщо є). Наріжте помідори на шматочки середнього розміру, видаляючи білі жорсткі прожилки. Шматочки помідорів пропустіть через м'ясорубку.
Цибулю почистіть від лушпиння, потім, як і помідори, наріжте ножем на шматочки середнього розміру. Пропустіть цибулю через м'ясорубку прямо в ємність до помідорів. Томатно-цибулеву масу, що вийшла, акуратно перекладіть в каструлю.

Додайте лавровий лист, бутон гвоздики та чорний перець горошком, щоб при гасінні ці приправи повністю віддали свій аромат та смак томатному соусу. Поставте каструлю із вмістом на вогонь. Доведіть соус до кипіння, після чого зменшіть вогонь. Варіть його 1 годину для того, щоб помідори та цибуля розм'якшилися і їх було простіше потім протерти. Протягом цього часу соус періодично помішуйте, щоб він не підгорів.

З прокипілої томатно-цибульної маси дістаньте лавровий лист. Масу протріть у глибоку ємність через сито, таким чином відокремивши макуху (на виході її залишається небагато) і залишивши перець із гвоздикою, вони більше не знадобляться, оскільки вже віддали свій аромат майбутньому соусу. Томатний соус з м'якоттю із глибокої ємності перелийте знову в каструлю і поверніть на плиту. Варіть його ще дві години на найменшому вогні. Слідкуйте за тим, щоб соус не підгорів.

Також періодично не забувайте його заважати. У процесі приготування соусу додайте|добавляйте| цукровий пісок і трохи солі. Доведіть його з рідкого стану до густішого. В кінці приготування, коли томатний соус стане густішим, влийте оцет, перемішайте і скуштуйте соус на смак. Якщо чогось не вистачає, то додайте (цукор, сіль, оцет).

Популярні новини зараз

Про це вам ніхто не розповість: закопайте восени лавровий лист у город, і ви здивуєтеся

Оля Полякова відмовилась розлучатись з чоловіком і розповіла чому: розмови заходили не раз

За такі ласощі вас точно носитимуть на руках: рецепт маринованих курячих шлунків на зиму

Скільки тепер доведеться платити навіть за стару квартиру: що потрібно знати про нові податки

Показати ще

Простерилізуйте банки (це потрібно зробити заздалегідь). У банки розкладіть киплячий томатний соус. Кришки кілька хвилин прокип'ятіть у ковшику, після чого покладіть поверх банок і щільно закрийте. Залишіть банки з соусом остигати, укутавши і пледом чи ковдрою. Охолоджений соус зберігайте в холодильнику.

Читайте також:

Ідеально з картоплею: ​​рецепт помідорів у томатному соку на зиму – одна банка розійдеться за півдня

Чим підгодувати буряк влітку, щоб він був великим, соковитим і солодким: ви хвалитися цією хитрістю

Люди відкривають банку за банкою: рецепт апетитних огірків у томатній заливці на зиму