Холодець — це традиційна українська страва, яку подають на святкових столах. Готують холодець із м'яса, звареного в бульйоні з додаванням овочів та спецій. Для того, щоб холодець вийшов густим і ніжним, багато господинь додають до нього желатин. Однак, як з'ясувалося, можна обійтися без цього інгредієнта.

Детальніше про приготування справжнього холодцю без будь-якого желатину читайте у нашому матеріалі.

Для приготування холодцю без желатину важливо правильно вибрати сировину. Не всі частини туші містять достатньо колагену, який відповідає за загусання бульйону. Для холодцю зі свинини найкраще підходять хвости, кермо, ніжки та вуха. Якщо ви використовуєте яловичину, підійдуть голяшки й хвости. Для холодцю з птиці підійдуть лапки та крила.

Правильні пропорції

На кожен кілограм м'яса слід брати щонайменше двох кілограмів кісток. Це дозволить отримати достатньо колагену для загусання бульйону.

Час та температура варіння

Популярні новини зараз

Вигадав суїцид, бо було нудно: українець вирішив оригінально запросити поліцію на чай

Це мають зробити всі клієнти ПриватБанку до 1 грудня 2024 року: що потрібно встигнути

У Софії Ротару з'явилися термінові справи в Москві: планує отримати щонайменше 500 тис. доларів

Хлопець Лесі Нікітюк розповів, як довго вони з нею разом: "Таке почуття, ніби..."

Показати ще

Холодець потрібно варити на повільному вогні щонайменше 6 годин. За цей час бульйон добре настоїться і набуде насиченого смаку. Готовність бульйону можна визначити станом м'яса: воно має легко відокремлюватися від кісток.

Додаткові поради

Щоб холодець вийшов ароматнішим, можна додати в бульйон наступні спеції: лавровий лист, перець горошком, гвоздику, запашний перець. Також можна додати в бульйон овочі: моркву, цибулю, селеру.

Приготування холодцю без желатину

  1. Підготуйте м'ясо та кістки. Очистіть їх від забруднень і наріжте великими шматками.
  2. Залийте м'ясо та кістки водою та поставте на вогонь. Доведіть воду до кипіння та зніміть піну.
  3. Зменшіть вогонь і варіть бульйон на повільному вогні протягом 6 годин.
  4. За 30 хвилин до готовності додайте в бульйон овочі.
  5. Готовий бульйон процідіть через сито.
  6. Остудіть бульйон і розлийте його формами.
  7. Поставте холодильник в холодильник на ніч.

Читайте також:

Коли мало часу, але дуже хочеться випічки: рецепт швидкого пирога з лаваша з сиром та картоплею

Виходять надзвичайно ніжними: рецепт курячих крилець, запечених в апельсиново-соєвому соусі. Готуються у рукаві

Таке подають тільки в ресторанах: рецепт ніжної та апетитної закуски з шинкою та хурмою