- помідори – 1.5 кг.;
- часник – 4 зубчики;
- петрушка – 20 грам;
- кріп – 10 грам;
- цибуля - 80 грам;
- листя дуба (2-3 штуки) – 5 грам;
- лавровий лист – 2 штуки;
- перець горошком (суміш, 2 столові ложки) -15 г;
- сіль – 100 грам;
- цукор – 40 грам;
- винний оцет білий – 40 мл.;
- вода - 2.5 л.
Для приготування смачних помідорів за цим рецептом потрібно взяти дві банки об'ємом півтора літри. Їх потрібно простерилізувати.
Помідори потрібно перебрати, вимити, обсушити паперовими рушниками. Почистити цибулю та часник, розрізати їх на кілька частин. Всю зелень вимити і обсушити за допомогою паперових рушників.
Тепер необхідно заповнити банки помідорами, додати до них дубове листя, петрушку та кріп, цибулю та часник, лаврові листи.
Воду перелити до каструлі, довести до кипіння. Киплячою водою залити банки догори. Це потрібно для того, щоб, по-перше, вбити бактерії, а по-друге, знати точну кількість необхідної води.
Воду зі банок перелити назад у каструлю (попередньо вилив з неї надлишки) і поставити на вогонь. Довести до кипіння вміст каструлі, висипати суміш перців і варити протягом 5 хвилин. Також у процесі покласти цукор та сіль. Необхідно, щоб усі кристали повністю розтанули. Потім додати оцет, після чого перелити маринад назад у банки. Горошинки перцю рівномірно розподілити по банкам.
Залишилося закрити банки кришками і перевернути вгору дном, укутавши пледом. Це потрібно для того, щоб заготовки повільно остигали, а кришка в цей час пройде додаткову термообробку. Тримати банки вгору дном 2-3 діб, а після них можна зберігати при кімнатній температурі протягом року. Але якщо є можливість забрати заготовки в прохолодне місце, це буде плюсом.
Вже за 14 днів помідори будуть готові до подачі на стіл! Але найкраще почекати хоча б 2 місяці (а в ідеалі чотири) - смак томатів тоді буде найбільш яскравим і насиченим.